Op 1 juli jl. is (na enkele keren uitstel) een nieuwe wettelijke verplichting in werking getreden betreffende de informatieverplichting Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). VERAS heeft haar leden in een notitie over de gevolgen voor de slooppraktijk geïnformeerd.
De ZZS informatieplicht geldt alleen als het afval afkomstig is van een locatie met een
“omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit” (een milieuvergunning) en er in deze omgevingsvergunning ook ZZS worden genoemd.
Voor gebouwen en objecten (bijvoorbeeld in de B&U) die gesloopt worden geldt vaak geen milieuvergunning. Indien er wel een milieuvergunning is, dan worden daarin vaak geen ZZS genoemd omdat deze niet aan de orde zijn voor de bedrijfsactiviteiten waarop de milieuvergunning betrekking heeft.
Voorlopige conclusie is daarom dat voor sloopafval de ZZS informatieplicht vaak niet aan de orde is. De informatieplicht kan wel aan de orde zijn indien een bedrijf / industrieel complex wordt gesloopt waar met gevaarlijke stoffen is gewerkt. In dat geval zal aan de hand van de milieuvergunning die van toepassing is op het bedrijf (op te vragen bij de eigenaar/ opdrachtgever) moeten worden nagegaan of de informatieplicht van toepassing is, en zo ja, welke informatie moet worden gedeeld met de afvalbe- en verwerker.
Dat is alleen aan de orde indien het te slopen object / bouwwerk ook daadwerkelijk met de betreffende ZZS in aanraking is geweest. Dit volgt uit de voorbeelden die worden genoemd in bijlage 2 van de Leidraad voor de uitvoering van de informatieverplichting over ZZS in afvalstoffen in het Besluit melden, die door het ministerie van IenW samen met het bedrijfsleven is opgesteld.
Zie ook:
FAQ Besluit melden ZZS - LAP3